Cadillac klub Česká republika

Výměna vodní pumpy

1996 Cadillac Seville STS

Návod popisuje výměnu u STS 1996, nicméně díky tomu, že Northstar 4,6 se používá i v jiných modelech i automobilech, bude postup zaručeně fungovat i tam.

K demontáži a následné montáži budete potřebovat:

  1. pumpu a těsnění (dodávané spolu)
  2. golu a oříšek 14, 10 a 8 + prodloužení
  3. speciální nástroj pro povolení a utažení pumpy (lze nahradit)
  4. řemen vodní pumpy (pokud je potřeba vyměnit)
  5. ocelový kartáč
  6. plochý šroubovák, ostrou škrabku nebo ulamovací nůž
  7. hever
  8. nádobu na kapalinu, destilovanou vodu + nemrznoucí směs

Montáž není vůbec složitá, ze všech aut kde jsem měnil pumpu mi přijde absolutně nejjednodušší díky super přístupu. Základem je si opatřit novou vodní pumpu, já jí dostal jako bonus k autu, nevím tedy kolik stojí v ČR, na Ebay se ceny pohybují kolem 50 USD. První foto pumpa, druhá je speciální nástroj pro montáž/ demontáž ten stojí cca 15 USD (mám ho, klidně zapůjčím).

Výměna vodní pumpy Výměna vodní pumpy

Začněte s demontáží dílů přes které se k vlastní pumpě dostanete. První na řadě je air box + kompletní potrubí až po váhu vzduchu. Nenechte se zmást obrázkem, já originál box nahradil konusem. Vyndejte taky reakční vzpěru motoru pro snadnější přístup (je to ta stříbrná kost dole uprostřed), k demontáži použijte klíč č. 14.

Výměna vodní pumpy

Pak nebo předtím vypusťte chladící kapalinu, nadzvedněte auto u předního levého kola (nemusí být ani kolo ve vzduchu) pod levým spodním rohem chladiče odjistěte plastové příchytky (plastový „šroub“ s velkou hlavou zelená šipka), které drží kryty tak aby jste měli volný přístup ke spodní straně chladiče – v levém spodním rohu pak najděte plastový kohoutek a vypusťte kapalinu. Místo kohoutku označuje červená šipka. Všimněte si masivního úniku kapaliny – bílá barva na nosníku.

Výměna vodní pumpy

Dál sejměte hadici – zelená šipka klíč č.8 nebo šroubovák, pak Vás čeká kryt kladek – náhonu pro vodní pumpu. Je přichycen 3-mi šrouby na demontáž použijte klíč č.10. Dále odstraňte držák kabelového svazku z ŘJ, je to šroub a klíč č.14 a kabelový svazek odtáhněte dál směrem k příčce motorového prostoru. Máte také možnost zkontrolovat množství převodové kapaliny (Dexron III).

Výměna vodní pumpy

Po sejmutí krytu máte volný přístup k napínací kladce řemenu vodní pumpy, nasaďte klíč č.14 a otáčejte po směru hodinových ručiček – přemůžete sílu pružiny a můžete uvolnit řemen.

Výměna vodní pumpy

Sejměte další dvě hadice zelené šipky, které ústí do domečku termostatu a zároveň krytu pumpy. Povolte šrouby klíčem č.10 - červené šipky. Oddělte kryt od zbytku motoru.

Výměna vodní pumpy

Sundaný kryt pumpy, který je zároveň domečkem termostatu, povšimněte si oranžového těsnění je důležité ho nepoškodit.

Výměna vodní pumpy

Těsnění opatrně vyjměte – zatlačte tenkým šroubovákem na zesílené místo a těsnění vyloupněte. Poté opatrně ocelovým kartáčem a škrabkou odstraňte nánosy z krytu.

Výměna vodní pumpy

Nyní Vás čeká demontáž samotné pumpy. Pumpa je zajištěna pomocí „bajonetu“ Pokud nemáte speciální nářadí dá se vypomoci velkým plochým tupým šroubovákem a kladívkem. Poklepávejte na pacičky bajonetu ve směru hodinových ručiček až pumpu odjistíte. Stejným zpusobem, ale opačným poklepáváním jí zase zajistíte.

Výměna vodní pumpy

Pumpu vyjměte, vyměňte těsnění pumpy – červené šipky, vložte novou pumpu a zajistěte.

Výměna vodní pumpy

Další postup je opak demontáže, po sestavení naplňte okruh chladící kapalinou, nastartuje a zkontrolujte případné úniky…

Jiří Bezouška

Opravy

Nahoru

(c) 2005-2016 Cadillac klub Česká republikawww.cadillac.czcadillac@cadillac.cz

Cadillac klub na ČR Facebooku, USMotors - magazín nejen o amerických autech

 

Stránky provozuje spolek Cadillac klub Česká republika, z. s. Cadillac klub Česká republika není provozován společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Tyto stránky nejsou provozovány společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Slova "Cadillac" jsou použita pouze k identifikaci stránek a produktů, a neznamenají příbuzenství nebo souvislost s výrobcem, nebo prodejci této značky. Všechny ostatní obchodní značky a jména jsou majetkem jejich vlastníků a jsou použity pouze k identifikaci produktů, a neoznačují nějaké příbuzenství nebo spojitost mezi stránkami a majitelem obchodní značky. Tyto stránky jsou určené pouze k informaci pro členy a příznivce Cadillac klubu Česká republika. Informace na těchto stránkách vyjadřují názory individuálních osob, které nemají odpovědnost za použití těchto informací.